Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Temmuz 2011 Cumartesi

BESLENME...

  Yem olarak besinlerinde ilk sırayı ak darı alır.Bununla birlikte sarı darı,kuşyemi,niger'ide severler.Çetene ve yulaf gibi iri besinleri gagalarının küçük yapısı nedeniyle kırıp yiyemezler.Sularının iki günde bir tazelenmesi ve bu suya vitamin takviyesi veya yedikleri besinlerin hazmını kolaylaştırması açısından 1/5 oranında maden suyu eklenmesinde yarar vardır.Kafeste bunu yanı sıra m.balığı kemiği mutlaka bulunmalıdır.Bildiğiniz gibi kuşların dişleri yoktur ve besinleri yemeden önce çiğneyip küçültemezler.Bu yüzden her pet-shoptan bulabileceğiniz "kuş kumu"nu ister küçük bir kapta ister kafes zeminine sererek kuşlarınıza sunmalısınınki bu kum kursaklarında değirmen taşı vazifesi yapsın ve besinleri parçalayarak daha kolay hazmetmelerini ve besinden daha fazla faydalanmalarını sağlasın.Ek besinler olarak yeşillik,meyve ve kendi hazırladığımız değişik mamalarıma sunarak yemlerden alamadıkları diğer vitaminleride almalarını sağlamalıyız.Yeşillik olarak marul,kıvırcık,ıspanak ve iyice kıyılmış maydanoz yaprağını;meyve olarakta elma ve havucu kuşlarınızın hangisini daha çok sevdiğini ve daha çok tükettiğini takip ederek vermelisiniz.Mama olarak haşlanmış yumurta sarısını ve bir adet pötibör bisküviyi iyice karıştırarak lezzetli bir mama oluşturabilirisiniz.Tabi yine kuşlarınızın ilgi gösterip göstermemesine bakarak ek malzemeler katarak daha zengin bir mama hazırlayabilirsiniz.Mesela bu mamaya birkaç damla bal veya buğday yağı damlatabilir,yada yumurtanın kabuğunu toz haline gelene kadar döverek ekleyebilir,beyazını da ilave edebilirsiniz.Bir çay kaşığı ölçüsünde irmik,pirinç unu, galeta unu,mısır unu malzemelerinden birini veya hepsini kuşlarınızın ilgi gösterip göstermemesini takip ederek ilave edebilirsiniz.Son olarak yeşillik ve meyvenin ıslak verilmemesini,yine bunların ve hazırladığınız mamanın bozulmasına izin verilmeden kafesten alınmasını unutmamalıyız.Normal zamanlarda yumurta maması haftada 1 verilmelidir. 
  
                                                                 

ÜREME...

   Bu kuşlar üreme konusunda oldukça verimlidirler.Yaşadıkları ortama,kafeslerine ve size alıştıktan sonra hemen üreme faaliyetlerine girişirler.Yuva olarak kapalı hasır yuvayı tercih ederler çünkü mahremiyeti severler.Yuvayı telyiz,kendir v.b.g verdiğiniz malzemelerle erkek kuş yapar ve dişiyi yuvaya davet eder.Yuvaya girip gaga tıkırdatmalar,birbirlerini kaşımalar çiftin anlaştıklarının işaretleridir.Bundan sonra çiftleşme gerçekleşebilir.Erkek sert bir biçimde öterek ense tüylerini kabartır vücudunu dişinin yanında dik konuma getirip onu etkilemeye çalışır.Bundan sonra dişi kendini hazır hissediyorsa ve çiftleşmişse 4-5 gün içersinde yumurtlar.Tabi bu dişiye bağlıdır, süreyi uzatabilirde.Onun yumurtlayacağını eğer genç bir dişiyse;hastalanmış gibi kabarmasından ve hareketsizleşmesinden anlayabilirsiniz.Olgun bir dişiyse;çok mürekkep balığı kemiği tüketmesinden anlayabilirsiniz.Mürekkep balığı kemiği bu kuşların kafeslerinde mutlaka bulunmalıdır ki dişi kuş yumurtlamadan önce gerekli kalsiyumu alıp yumurtasını oluşturabilsin.Alttaki resimde gördüğünüz hasır yuva, hint bülbülleri için daha sağlıklıdır.

29 Temmuz 2011 Cuma

CİNSİYET AYIRIMI..

    Bakımı kolaydır.Erkek ve dişi arasında birçok farklılıklar vardır.Erkeklerin gagaları kıpkırmızı olur,dişilerde ise bu renk turuncuya çalar.Bununla beraber erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler vardır.(düz renkli mutasyonlar gibi bazı mutasyon erkeklerde bu tüyler olmayabilir,böyle bir durumda diğer farklılıklar gözlemlenmelidir)Yanaklarda sarı halkalar,göğüs üzerinde siyah lekeler ve zebra deseni gibi çizgiler,kanat altlarında kırmızı çizgiler şeklindedir bu tüyler.Dişilerde bu gibi izlere rastlayamazsınız.Ayrıca dişiler sadece basit ciklemeler halinde öterken erkeklerin kendilerine özgü gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmaya benzer ötüşleri vardır.

28 Temmuz 2011 Perşembe

Hint Bülbülü...

Ülkemizde Hint Bülbülü olarak bilinen bu kuşlar aslında ispinoz ailesine dahildirler ve asıl isimleri zebra ispinozdur(zebra finch).Küçük,narin yapılarıyla çok hareketli kuşlardır.Kolay ürerler.Yaşatılması ve beslenmesi zor değildir.Normal boy bir kafeste bir çifti kolaylıkla besleyebilir ve üretebilirsiniz. 

Birbirinden Güzel Hint Bülbülleri...

   

24 Temmuz 2011 Pazar

Benim Doğruladığım ve Şahit Olduğum Bir Anı...

   Horozlar yumurtlamaz derler. Ama bu yanlışmış. Horozlar ahir ömürlerinde, ölmeden önce tek bir
yumurta yumurtlarlarmış. Ama bu, öyle sıradan bir yumurta değilmiş. Bir horoz yumurtasını ele
geçirmek de o kadar kolay değilmiş Öncelikle horozu yeterince yaşatmanız gerekiyormuş. Horoz ancak
eceliyle öleceği zamana yakın yumurtlarmış. Üzerinden gözünüzü ayırmayacakmışsınız. Hemen
bulunmayacak bir yere gizlerlermiş yumurtlarını. Bir kere kaybettiniz mi; bir daha bulmak neredeyse
imkansızmış.

   Bu kadarla da bitmiyor. Diyelim ki, horoz yumurtasını ele geçirdiniz. Beş yıl saklayacakmışsınız.
Beş yıl sonunda yumurtanın içi sertleşirmiş. Tam 41 yıl sonra horoz yumurtası çok değerli, çok az
bulunan bir taşa dönüşürmüş. Bu taşın değeri ölçülemezmiş. 

Bu efsaneyi eski insanlar bilirmiş. Şimdi unutulmuş. Babamın anlattığına göre, dedesininbir horoz yumurtası varmış. 25 yıl sakladığı yumurta, bir deprem sırasında evinin yıkıntıları arasında kalmış. Babamın dedesi çok aramış yumurtasını ama bulamamış.

  Horoz yumurtasının içinden değerli taş çıkacağını Saadettin Teksoy bir programında konu etmişti. Kadının biri bu olayı radyodan duymuş ve yumurtayı 15 yıl saklamış. Bu yumurtayı Teksoy'un yanında kırmıştı. Yumurtanın içinden gerçekten sert kırmızı bir madde çıkmıştı. Teksoy, laboratuvar analizleri sonucunda böyle bir maddeye ilk defa rastlanıldığının ortaya çıktığını söylemişti. 

23 Temmuz 2011 Cumartesi

Tavuk Yumurtası Nasıl Oluşur?

 Yumurtada oluşan ilk kısım yumurtanın sarısıdır. Bu kısım,kuşun üretim (üreme) organında veya yumurtalıkta şekillenir.

   Sarı madde yumurtalıktan çıkar ve üreme organının üst kesimine gelir. Burada "beyaz" madde sarıya eklenir. Böylece iç yapısı bir bakıma bütünlenen yumurta,borunun alt kesimine doğru yoluna devam eder. Orada, sarı ve beyaz maddeler "membran",yani kabukla çevrelenecektir.Bu işlemde tamamlandıktan sonra,yumurta "yumurtlanmak" için hazır duruma gelmiştir.Yumurtanın kabuğu sert fakat gözeneklidir. Yumurtanın sıvı içeriği kabuğun gözeneklerinden buharlaşırken, büyüyen, gelişen tohum için aynı gözeneklerden oksijen alınır.

  "Tohum /hücre", gelişip büyüyecek yavrunun çekirdek parçası sayılabilir. Kabuğun içinde, yumurtanın geniş,büyük bölümünün bir hava hücresi formunda gelişmesi için ayrıca iç kabuk vardır.

  Yumurtanın beyazı veya albümin, tatsız,kokusuz,çoğunluğu su olan, yapışkan ve peltemsi görünümde bir maddedir. Beyazlığın içinde kalın ipçikler belirir. Bu ipliğimsi gergilerin görevi, sarı maddeyi yumurtanın merkez kısmında sarsılmaksızın tutacak bir hamak, bir yatak meydana getirmektir. Hemen hemen yuvarlak bir şekil alan sarı madde, yüzeyde çok küçük bir oyukta yatan tohum/hücre için besin niteliği taşır. Taze bir tavuk yumurtasının sarısına yakından ve dikkatle baktığınız zaman, tohum /hücreyi görebilirsiniz.

  Bazı kuşların yumurtalarındaki tohum/hücre öylesine küçüktür ki, ancak bir mikroskop altında seçilebilir. Bir kuşun yumurtası,her zaman için kuşun büyüklüğüne bağlı değildir. Yumurtanın boyutu, tohum /hücreyi kuluçkadan çıkma noktasına kadar ulaştıracak,bunun için gerekli beslenme (besleyici) miktarına bağlıdır.

20 Temmuz 2011 Çarşamba

Tavuk Yumurtasında 1 Milyarı Aştık


   Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Kümes Hayvancılığı Üretim İstatistikleri Mart 2011 verilerini yayınladı.
  2010 yılına kadar kümes hayvancılığı istatistikleri yıllık bazda yayımlayan TÜİK, karşılaştırılabilir istatistikleri daha kısa periyotlarla üretmek amacıyla, 2010 yılı Ocak ayından itibaren Nace Rev.2’ye göre 01.47 ve 10.12 başlığı altında faaliyet gösteren ticari kanatlı işletmelerindentavuk yumurtası ve tavuk eti üretim miktarlarını tespit etmek üzere, köytavukçuluğu kapsam dışında bırakılarak veri derleme çalışmaları başlattı. Buna göre tavuk yumurtası üretimi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5.7 oranında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.8 artışla 1 milyar 102 milyon adet oldu.
-KESİLEN TAVUK SAYISI 78 MİLYON ADET-
  Kesilen tavuk sayısı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 14.3, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 artış gösterdi. Kesilen tavuk sayısı 77 milyon 114 bin adete ulaştı.
-TAVUK ETİ ÜRETİMİ 131.5 BİN TON-
  Tavuk eti üretimi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 14.4 artarken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 16.4 arttı. Tavuk eti üretimi 131 bin 459 tona yükseldi.
Tavuk yumurtasında 1 milyarı aştık

    9 Temmuz 2011 Cumartesi

    Kapışmalı Horoz Dövüşü...

    BİLGİLENDİRME...

     Sayın Ziyaretçiler:
         Tavuklar,horozlar ve civcivler hakkında merak ettiğiniz her şeyi bana, yani adminize yorum olarak atabilirsiniz

    TAVUKLARIN ÜREMESİ...

        Tavuk da Bütün kuşlar gibi yumurta ile çoğalır. Karnındaki yumurtalıkta olan «yumurta sarısı» yumurtalık kanalına düşer. Bu kanalın üstünde salgılanan yumurta akına bulanarak aşağı iner, bu arada üstü kireçlenir. Yumuşak olan kabuk hava ile karşılaşınca sertleşir. Tavuk bu duruma gelen yumurtayı yumurtlamak suretiyle dışarı çıkarır.
        İyi bir tavuk yılda 250-300 yumurta verir. Tavuklar tüy değiştirirken aralık, ocak aylarında yumurtlamazlar. Kuluçka süresi 21 gündür.
       Tavuklar genellikle şubat sonunda kuluçkaya yatarlar. Kuluçka yattığı zaman, tavuğun karın zanlıdaki damarlarında kan dolaşımı fazla olur. Böylece, tavuğun üzerine yattığı yumurta 39 - 40 derece ısı altında kalır.
        Civcivler hemen hemen yumurtadan çıktıkları andan itibaren her şeyi yerler. İlk günlerde pişmiş yumurta, haşlanmış sebze verilirse çabuk gelişirler.
    Bugün tabiî kuluçka yanında bir de makinelerle yapılan civciv yetiştirme usulü vardır ki, bir hayli revaç görmektedir.

    7 Temmuz 2011 Perşembe

    Horoz Kolbastı Oynuyor..

    Tavuk neden her gün yumurtlar?

       İster memeli, ister yumurtlayan hayvan olsun, yumurta hücresinin oluşması periyodik bir olaydır. Tavuklar fizyolojik olarak hemen her gün yumurtlayabilirler. Döllenmiş veya döllenmemiş her yumurtanın üzerine, civcivin oluşacağı umuduyla otururlar. İnsanlar tavuk yumurtalarını aldıkça, tavuklar folluktaki sayıyı doldurmaya çalışırlar. Tavuklar kendi hallerine bırakıldıklarında, folluğu dolduracak kadar yumurtlarlar. Bir iki ay gibi bir süre de yavrularını yumurtadan çıkarp, büyütmekle geçirirler.
       Tavuklar, doğadaki diğer hayvanlar gibi üreme periyoduna sahiptirler. İnsanların yumurtalarını almaları nedeniyle sürekli yumurtlarlar.