Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

9 Temmuz 2011 Cumartesi

TAVUKLARIN ÜREMESİ...

    Tavuk da Bütün kuşlar gibi yumurta ile çoğalır. Karnındaki yumurtalıkta olan «yumurta sarısı» yumurtalık kanalına düşer. Bu kanalın üstünde salgılanan yumurta akına bulanarak aşağı iner, bu arada üstü kireçlenir. Yumuşak olan kabuk hava ile karşılaşınca sertleşir. Tavuk bu duruma gelen yumurtayı yumurtlamak suretiyle dışarı çıkarır.
    İyi bir tavuk yılda 250-300 yumurta verir. Tavuklar tüy değiştirirken aralık, ocak aylarında yumurtlamazlar. Kuluçka süresi 21 gündür.
   Tavuklar genellikle şubat sonunda kuluçkaya yatarlar. Kuluçka yattığı zaman, tavuğun karın zanlıdaki damarlarında kan dolaşımı fazla olur. Böylece, tavuğun üzerine yattığı yumurta 39 - 40 derece ısı altında kalır.
    Civcivler hemen hemen yumurtadan çıktıkları andan itibaren her şeyi yerler. İlk günlerde pişmiş yumurta, haşlanmış sebze verilirse çabuk gelişirler.
Bugün tabiî kuluçka yanında bir de makinelerle yapılan civciv yetiştirme usulü vardır ki, bir hayli revaç görmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder