Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

16 Ağustos 2011 Salı

BESLENME – MAMA HAZIRLAMA...


   Yem olarak besinlerinde ilk sırayı ak darı alır.Bununla birlikte sarı darı,kuşyemi,niger’ide severler. Çetene ve yulaf gibi iri besinleri gagalarının küçük yapısı nedeniyle kırıp yiyemezler. Sularının iki günde bir tazelenmesi ve bu suya vitamin takviyesi veya yedikleri besinlerin hazmını kolaylaştırması açısından 1/5 oranında maden suyu eklenmesinde yarar vardır. Kafeste bunu yanısıra m.balığı kemiği mutlaka bulunmalıdır.Bildiğiniz gibi kuşların dişleri yoktur ve besinleri yemeden önce çiğneyip küçültemezler. Bu yüzden her pet-shop’tan bulabileceğiniz “kuş kumu”nu ister küçük bir kapta ister kafes zeminine sererek kuşlarınıza sunmalısınızki bu kum kursaklarında değirmen taşı vazifesi yapsın ve besinleri parçalayarak daha kolay hazmetmelerini ve besinden daha fazla faydalanmalarını sağlasın. Ek besinler olarak yeşillik,meyve ve kendi hazırladığımız değişik mamalarıda sunarak yemlerden alamadıkları diğer vitaminleride almalarını sağlamalıyız.Yeşillik olarak marul,kıvırcık,ıspanak ve iyice kıyılmış maydanoz yaprağını; meyve olarakta elma ve havucu kuşlarınızın hangisini daha çok sevdiğini ve daha çok tükettiğini takip ederek vermelisiniz.
Mamanın Hazırlanışı
   Mama olarak haşlanmış yumurta sarısını ve bir adet pötibör bisküviyi iyice karıştırarak lezzetli bir mama oluşturabilirisiniz.Tabi yine kuşlarınızın ilgi gösterip göstermemesine bakarak ek malzemeler katarak daha zengin bir mama hazırlayabilirsiniz.Mesela bu mamaya birkaç damla bal veya buğday yağı damlatabilir,yada yumurtanın kabuğunu toz haline gelene kadar döverek ekleyebilir,beyazınıda ilave edebilirsiniz.Bir çay kaşığı ölçüsünde irmik, pirinç unu, galeta unu, mısır unu malzemelerinden birini veya hepsini kuşlarınızın ilgi gösterip göstermemesini takip ederek ilave edebilirsiniz.Son olarak yeşillik ve meyvenin ıslak verilmemesini,yine bunların ve hazırladığınız mamanın bozulmasına izin verilmeden kafesten alınmasını unutmamalıyız.Normal zamanlarda yumurta maması haftada 1 verilmelidir.
Başka Bir Tarif
  Malzemeler: yarım havuç, 1 adet haşlanmış yumurta, 2-3 adet bebek bisküvisi veya yarım dilim etimek.
* Tuzsuz etimeği toz tahline getirin, çok az miktarda bebek bisküvisi de katabilirsiniz.
* Yumurta sarısı ile ezin
* Rendelenmiş havuç ile karıştırın
* İnce ince kıyılmış yumurta beyazı ile karıştırın
* Mamayı kuşlarınıza verdikten 5-10 saat sonra toplayın.

4 yorum:

  1. Merhaba, benim hint bülbüllerimin 4 yumurtasından ikisi yumurtadan çıktı henüz ve 2 gün önce yumurtadan çıkan 2. yavruyu bugün yuvadan atmış olduklarını farkettim, farkettiğim an tekrar yuvaya koydum fakat tekrar attılar bende dışarı alıp sıcak, olabildiğince yuva hissi veren bir ortam hazırladım ve haşlanmış yumurta sarısı, un haline getirilmiş yumurta kabuğu, mısır unu ve çok az miktarda balı sulandırarak karıştırıp bir mama hazırladım. Az önce ilk defa şırıngayla (hatta şırınga fazla büyüktü daha ince bi materyalle verdim sonrasında) mamayı yavruya verdim. Sorum şu ki mamayı ne sıklıkta ve ne miktarda vereceğim hakkında hiçbir fikrim yok ve sonrasında bülbül yemini ezip sulandırarak vermeyi düşündüm. Bilgilendirebilseniz çok mutlu olurum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Bende iki tane cift var sürekli ötüyorlar bubları nasıl ciftleştirim ve. Nasıl yavru alabılırım

    YanıtlaSil
  3. Merhaba arkadaslar. Benim 2 takım Hint bülbülüm var ve buari yeni aldım, 1 takım yuvayı yaptı erkek ve dişi bazen birlikte bazen de tek tek yuvaya girip cikiyorlar. 2. Takım da da son 1-2 gündür dışı sürekli yuvada bazen çıkıyor ve erkek de ara da yuva kapısında bekliyorlar acaba ne zaman yumurtlamaya baarlar???

    YanıtlaSil