Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

3 Ağustos 2011 Çarşamba

Hint Bülbülü (Zebra İspinoz)

  Ülkemizde sıkça beslenen kuş türlerinden Hint Bülbülü (zebra ispinoz) muhabbet kuşları gibi evde beslenebilen bir kuş türüdür. Bu kuş muhabbet kuşları gibi konuşmaz ele avuca gelmez. Bakımı kolaydır, çok fazla su içer ve kafa yormayan bir ötüşü vardır. Odanıza salabilirsiniz, kafesin yerini sürekli değiştirmezseniz çiftiyle döner dolaşır ve acıktıklarında kafese tekrar girerler. Sempatik bir hayvandır. Muhabbet kuşlarına göre oldukça hareketli ve küçüktür.
Hint Bülbüllerinin anavatanı Avustralya' dır.


Hint Bülbülü Yavruları İçin Zaman Çizelgesi
  • Kuluçka süresi:14 gün
  • Tüylenme: çıktıktan sonra 21. günde
  • Bağımsız olabilme: 35. ve 42. günler arası
  • İlk tüy değiştirme: 35 günlükken başlar
  • Yetişkin tüylerini alma: 60. günde yetişkin boyuna erişme 90.günde
  • Eşleşecek duruma gelme: dişilerde 6 ay (9 ay süre tercih edilmeli) erkeklerde 3 ay
Hint Bülbülleri İle İlgili Sorulan Sorular 
Soru 1):Kuşlarımın yavruları az önce dünyaya geldi, ne yapmam gerekiyor?
Cevap:Bu esnada yapacağınız çok fazla şey yoktur,sadece onlara mama hazırlamalı,böylece yavruları bu mamayla beslemelerini sağlamalısınız. Kafesten taze yem ve su eksik olmamalı.
Soru 2):Yuvadan bir bebek düşmüş, ne yapacağım, onu elle besleyebilir miyim?
Cevap:Bir ispinoz yavrusunu elle beslemeyi tavsiye etmiyoruz,bu hem zaman kaybıdır hem de bebeğin ölümüyle sonuçlanmaktadır. İlk günden bir bebeği elle besleyip büyütmeyi şansı çok ama çok azdır. Onu mutlaka yuvaya geri koymalısınız,her aşamada düşen bebeği ta ki iyice tüylenip tüneyene kadar,yuvasına geri koyunuz.
Soru 3):Kuşlarımın yavruları oldu ancak anne baba kavga ediyor, ne yapmalıyım?
Cevap:İlk olarak kuşları iyice seyretmelisiniz,bazen kuşlar ağız dalaşı gibi bir tür gagalaşma hareketi sergilerler ve bu çoğu zaman geçicidir. Ancak gerçekten ciddi bir kavga varsa,daha fazla agresif olan tarafını bir yada yarım günlüğüne kafesten almanız tavsiye edilir. Çoğu zaman kafese kuş geri konulduğundan ortalık sakinleşmiştir,fakat yine kavga ederlerse agresif olan taraf kafesten alınmalı,yavruların kalan ebeveyn bakmalıdır.
Soru 4): Hint Bülbülleri ne yerler?
Cevap:Hint Bülbülleri tam bir yem israfçısıdırlar,onlara vereceğiniz kanarya,muhabbet kuşu yemleri gibi taneleri mütemadiyen seçecekler ve etrafa dökeceklerdir. Şu karışımı deneyin
Kırmızı darı,sarı darı,beyaz darı,kanarya yemi ve nijer tohumu. Dalda satılan darılara ise bayılırlar,mineral karışımı olan grit ve kalamar kemiği ve taze içme suyu her zaman kafeste olmalıdır. Bunun yanında yeşil yapraklı sebzeler,çeşitli sebzeler,meyveler denenebilir. Ayrıca kapalı kutularda yem karışımları da satılmaktadır.
Soru 5):Kuşlarım sürekli üreme peşinde buna nasıl engel olabilirim?
Cevap:Hint Bülbülleri çok yüksek üreme güdülerine sahip kuşlardır,ilk olarak kafesteki yuvayı,yuva malzemelerini ve yuva yapmaya müsait fazladan yem kabı gibi nesneleri kaldırın. Eğer kuşlar hala bu davranışlara devam ediyorlarsa, bir süre birbirlerinden ayırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder