Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

13 Haziran 2011 Pazartesi

Civciv yemine suyuna ilaç karıştırmada tehlike

  Bazı civciv ilaçları vardır yeme karıştırılır. Türkiye’de henüz olmayabilir. Bazı ilaçlar, vitaminler, aşılar suya karıştırılır. Farklı türlerden, farklı cinslerden civcivleri bir arada yetiştiriyorsanız bilirsiniz bazıları çok yem yerler suyu da çok içerler. Böylece, obur olmayan civcivler yeme veya suya karıştırdığınız ilaçtan vitaminden gerektiği gibi faydalanırken obur olanlar doz aşımından zehirlenir ölür.
Ördek civcivleri daha fazla yem yer. Etlik tavuk cinslerinin civcivleri ve bazı Hint cinslerinin civcivleri daha fazla yem yer. Çok yem yiyen civcivler çok da su içerler.
Fazla yiyen içenleri ilaçlama – vitaminleme gününde diğerlerinden ayırmalısınız, onların yemindeki suyundaki ilaç veya vitamin dozunu daha az ayarlamalısınız. Böylece her civciv gereken dozajda ilaç / vitamin alır, doz aşımı olmaz.
Aynı şeyi yetişkin hayvanlarınızda da düşünün. Yeme veya suya karıştırılan tavsiye doz ne ise çok yiyen içen hayvanlarda yarı doz uygulamak gerekiyor. Ama o ilaç zaten sadece belirli bir cins için ise ve siz de o ilacı veya vitamini sadece o cins için almışsanız tavsiye edilen ölçüye aynen uymanızda sorun olmaz.
Tavuklar civcivler gurup halinde beslendiği için verilecek ilaçlar da guruba göre düşünülüyor. O halde sizin gurup karışık tür ve cinslerden oluşuyorsa ya da tek tip bile olsa özelliğine göre ne yapacaksınız, iyi düşünün gereğini yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder