Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

17 Haziran 2011 Cuma

Gerze Hacıkadın ve Fransız La Fleche Tavuğu

   Anadolu’ya has olan ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Hacıkadın tavukları şimdi Sinop ve çevresinde, en çok Gerze’de bulunuyor. Son araştırmada sayılarının 50 kadar olduğu tespit edilmiş. Sonra bu neslin kurtarılması çalışmalarına başlanmış. Şimdiye kadar sayılarının bine yakın çoğaldığını tahmin ediyorum.
Hacıkadın tavukları ile Fransızların La Feche türünün aynı olduklarını iddia eden vatandaşlarımız var. Dikkatle inceleselerdi birbirlerine benzemediklerini görürlerdi. La Fleche daha iri olup iskelet yapısı farklıdır. Sadece ibik özellikleri ve renkleri benzerlik gösteriyor. Avrupa ve Amerika kaynaklarına göre La Fleche tavukları Fransa’da 1600’lü yıllardan beri mevcuttur.
Hacıkadın ile La Fleche arasındaki farklar
   Avrupalılar, La Fleche tavuklarını et ve yumurta verimliliklerini arttırmak için Minorca gibi türlerle melezleştirilerek ıslah etmişler. İşte bu yüzden La Fleche tavukları bizim Hacıkadın tavukları ile çok benzer oldukları halde bizimkilerden daha iri cüsseli ve yumurta verimleri iki misli kadar daha yüksektir. Ayrıca La Fleche’lerin beden yapıları biraz değişiktir. Mesela bizim hacıkadın tavuklarının gövdeleri daha dik yapılıdır. Hem Hacıkadınların boyunları daha uzun görünümlü, kuyrukları yukarı doğru daha dik, La Fleche tavuklarının kuyrukları ise daha az diktir. Fakat geri kalan bütün özellikleri ortaktır.
  Hacıkadın ve La Fleche, her iki türün de en ilginç özellikleri, ibiklerinin V şeklinde çift boynuz gibi olmasıdır. Deri neredeyse bembeyaz, ayaklar siyahtır. Tüyleri siyah ve parlak olur.
La Fleche tavuklarının beyaz dâhil çeşitli renkte cinsleri ayrıca türetilmiştir. Almanlar da bu türün bantam (cüce) cinsini türetmişler.
  Hacıkadın ve La Fleche tavuklarının bir başka özellikleri de Ligorinler gibi tam evcilleşememeleri, insana alışamamaları ve gurk olmalarının çok nadir görülmesidir.
siyah renkli ve çatal boynuz ibikli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder