Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

14 Haziran 2011 Salı

Eski İngiliz Dövüş Horozları...

yabani orman tavuklarından bir cins
Orman Tavuğu türlerinden: Gullis Bankiva
   İpek yolu ticaretleri ile yüzyıllar önce Doğu ve Güneydoğu Asya kökenli değişik türlerde tavukların değişik zamanlarda, uzun yıllar boyunca İngiltere’ye getirilmeleri, zamanla birçok türün melezleştirilmeleri ile şimdi “Old English Game” denen tavuk türü ortaya çıkmıştır. Çeşitli cinsleri vardır. Bu türün bir atası sağda gördüğünüz orman tavuğudur (Gullis Bankiva – ana vatanı Hindistan, Sri Lanka ve Güney Asya ülkeleridir).
O zamanki ingilizlerin bu tavuklara rağbet etmelerinin sebebi horoz dövüşü merakları imiş. Daha dayanıklı ve daha güçlü dövüşçü horozlar elde etmek amacıyla değişik türleri çiftleştirip melezleştirirlermiş. Bunlar diğer Avrupa ülkelerine de yayılmış: oralarda belki başka amaçlarla daha fazla melezleşerek başka tavuk türlerinin oluşmalarına katkıları olmuş. Ligorin tavuklarının ataları arasında Gullis Bankiva türü orman tavuğu olduğu söyleniyor.
Eski ingiliz tavuklarından old english game tavuğu
Old English Game
Old English tavukları genelde ufak cüsseli olup bazıları cücedir. Günümüzde sayıları oldukça azalmıştır.
İyi süs tavukları olabildikleri halde insanlara olur olmaz sebeplerle saldırıp zarar verebildikleri için pek tercih edilmiyor ve çocuklu ailelerin bunlardan beslememeleri ısrarla tavsiye ediliyor.
   Bilinen Hint tavuklarında olduğu gibi kavgacı olup horozların ayrı yerlerde bulundurulmamaları gerekiyor. Aksi taktirde ölesiye kavga ederler. Tavukları da saldırgan olduklarından diğer tavuklara zarar verebilme ihtimalleri büyük. Safkan Hint Asil’ler ise insanlara saldırmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder