Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

16 Haziran 2011 Perşembe

Dünyanın En Büyük Tavuk Cinsi Jersey Giant

   Hindi gibi büyük ve çok etli ve aynı zamanda yumurta verimi de iyi bir tavuk cinsi elde etmek için uğraşmışlar ve biraz olsun başarmışlar. Adı da “Jersey Giant”. Fakat yavaş büyüdükleri için etlik tavuk sektöründe yerini alamamış. Hem eti hem yumurtası için “çift amaçlı” yetiştirilen cinslerdendir. Genel özellikleri açısından dünyanın en büyük tavuk cinsidir.
Jersey Giant cinsinin ortaya çıkması doğal olmasa bile özellikleri bakımından doğal bir safkan cins olarak kabul edilir. 1870’te ABD’de New Jersey’de ortaya çıkmıştır. Jersey Giant cinsinin fiziksel gelişimleri 18 – 20 ayda tamamlanır. Cinsel olgunlukları o kadar uzun sürmez, ortalama altı aydır.    Horozlar 6 kilo civarında, tavuklar en fazla 5 kilo olabilir. Yumurtadan civcivlerin çıkması ortalama 23 gündür.
   Jersey Giant tavukları altıncı ayda yumurtlamaya başlar. Yumurta verimleri fena değildir, diğer etlik tavuklardan çok daha yüksektir. Yumurtaları da kendileri gibi gayet iri olur. Evcil hayvan olarak, en uygun tavuk cinslerinden biridir. İnsanları severler. Horozları saldırgan olmaz. 
    Ticari olarak, etlik tavuk sektöründe Cornish Rock kullanılır. Çünkü çok hızlı büyürler. Dünyanın en hızlı büyüyen tavuk cinsidir. Jersey Giant kadar iri oldukları halde dünyanın en büyük tavuk cinsi değildir çünkü hibrittir, nesli aynı özellikte devam edemiyor, farklılaşıyor aynı kalite görülmüyor. Kısaca, Cornish Rock gerçek bir cins değildir. Tek nesillik hibrittir. Ayrıca civcivleri birkaç haftalıkken kesilir satılır. Hayatta kalabilmeleri zordur fazla kilolu oldukları için hem kütürüm kalırlar hem obezite sorunları yüzünden ölürler. Hayatlarına sağlıklı devam edebilmeleri yumurtadan çıktıklarından itibaren özel bakım ile mümkündür.
Hint cinslerinden Malay tavukları dünyadaki en büyük tavuklardandır.

2 yorum:

  1. Ali aydın
    Jersey tavukları veya yumurtaları ariyorum bulamiyorum nerede bula bilirim

    YanıtlaSil