Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

14 Haziran 2011 Salı

Kabuksuz Yumurtluyor

   Kapalı yerlerde tutulup kireçten mahrum yiyeceklerle beslenen tavukların bile kabuksuz yumurtlamaları pek görülen bir şey değildir. Yumurta kabuğunun ortalama %95ini oluşturan “kalsiyum karbonat” yeşil sebzelerde ve musluk suyunda bile bulunur. O halde sorunu tavuğun bünyesindeki sorunlarda ve özellikle beslenmelerinde aramak gerekiyor. Hiç alakasız gibi görünen birtakım gıdaların yumurtaların kireçlemesinde önemli etkisi vardır.
Zengin çeşitlilikte yiyeceklerle beslenen, vitamin mineral eksikliği çekmeyen tavuklarda kabuksuz yumurtlama sorunu olmaz. Tavuklarınızı mümkün olduğunca zengin çeşitlilikte yiyeceklerle besleyin.
Kabuksuz veya yumurta zarında çok az kalsiyum karbonat olan yumurtalar yeni yumurtlamaya başlayan piliçlerde daha sık görülebilir. Zamanla sorun kendiliğinden düzelir.
  Tavuklar çok su içer. Ülkemizde sularımızda kalsium karbonat vardır. Bazı yörelerin sularında olmayabilir, böyle yerlerde tavukların yumurta kabukları çok ince ise o zaman tavuklarınızın severek yiyeceği acılı haşlanmış patates ezmesine ince öğütülmüş midye kabuğu parçaları, yumurta kabuğu parçaları karıştırıp yedirin.
Tavuklar toprak da yerler çoğunuz bilirsiniz. Tavuklarınızı toprak banyosu yapmalarından alıkoymayın buna imkân sağlayın.

1 yorum:

  1. hint bülbülüm kobuksuz yumurtladı poposunda kanama var bi çaresi varmıdır tehlikeli eğer müdahele edemezsek ölücek

    YanıtlaSil