Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

16 Haziran 2011 Perşembe

TAVUK CİNSLERİ

   Türkiyede yerli ve dışarıdan sokulup üretmiş birçok tavuk cinsi vardır. Yerli tavuklardan hacıkadın, denizli, sarı tepeli, Ankaranın cebeci, gerze cinsleri meşhurdur. Hacıkadm cinsi daha ziyade Karadeniz bölgesinde bulunur. İyi yumurtlayan ve eti pek makbul olan tavuklardandır.  Gerze  tavukla rı küçük ve siyan renklidir.   Denizli horozları ötüşleriyle ün salmıştır. Yarım dakika kadar ötenleri vardır. Yurdumuzda en çok görülen yabancı cins tavuk legohrn cinsidir. Aslı İtalya'nın Livorno şehrinden gelir. Rodayland (Rode İsland) veya kısalmış ismiyle Rot kırmızı renkli, iri bir tavuktur. Yurdu Amerikadır. Eti için beslenir. Brahma veya öbür adiyle paçalı tavuk, (Coehirri Koşin de iyi et veren tavuklardır. ispenç tavukları da minyatürlük-leriyle aşağı yukarı süs tavukları sayılabilir.
Leghorn
   Aslen bir İtalyan tavuğudur. 1835 yılında İtalya'nın Livorno şehrinden alınıp Amerika'ya götürülüp orada ıslah edilmiştir. Bugün leghorn'un esmer, kırmızı, altın rengi, beyaz, siyah, siyahlı kırlı, kırmızı parçalı türleri vardır. Orta boy bir tavuk ise de beyazı en büyük, siyahı en küçük olanıdır. Leghorn'un en büyük özelliği hava değişmelerine karşı dayanıklı ve iyi yumurta veren bir tavuk olmasıdır. Ne,kadar iyi bakılırsa bakılsın kolay semiremeyen bu cins, zamanla kuluçka olmak hassasını kaybettiğinden nadiren kuluçkaya yatar. Buna mukabil yılda her biri 55-58 gram v ağırlığında 200-250 yumurta verir.
Andalouse:
 Aslen Güney İspanya' dan alınıp üretilmiş bir tavuk çeşididir. Bugün daha ziyade İngiltere' de aslen ıslah edilip yetiştirilen bu cinsin bir tek türü vardır. O da mavidir.
   Andalouse tavukları biraz daha büyük ve yüksek olmasına rağmen leghorn tavuklarına benzer. Onları birbirlerinden ayıran başka bir nokta da leghorn'un muhtelif renklerde olmasına karşılık, Andalouse tavuğunun tüylerinin düz ve arduaz renginde mavi benekli oluşudur. Bu tavuk da hava değişmesine karşı dayanıklıdır.    Leghorn kadar olmasa bile ona yakın yumurta verir ve yumurtaları onunkilerden iridir, (ortalama 65-70 gram).     Bu tavuk da kuluçkaya oturmaya hevesi olmadığından, genellikle sun'î olarak üretilir. Bu şekilde mavi Andalouse civcivleriyle, tüyleri hemen bütün bütün beyaz yavrular elde  edilir.
Minorka


:


 Bu tavuk ırkı, Akdeniz' deki kendi adını taşıyan adadan gelmiştir. Bu tavukları Andalouse cinsinden ayıran fark, horoz ve tavuklarda ifrat derecede büyük bükülmüş ve sarkmış bir ibiğin bulunmasıdır. Bu ibik gaganın üzerinde bir kavis meydana getirir. İbikteki kertikler ve tepecikler fazla uzundur. Arka çıkıntısı ise geniş ve başın arkasına doğru ilerlemiş bir haldedir.   Tavuk cinsleri içinde en büyük ibik minorka'dadır. Bu horozların sakalları kırmızı ve uzundur. Göğüs ve karınları geniştir. Tamamen beyaz veya tamamen siyah iki türü vardır. Özellikleri, Andalouse tavuğunun aynıdır. İyi bir lüks hayvanı olmasına rağmen, açık yerlerde daha iyi gelişir ve daha çok yumurta verir. Yılda 70 gram ağırlığında 150 -170 yumurta verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder