Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Haziran 2011 Çarşamba

Kuluçka Makinesinde Civciv Çıkım Başarısı Püf Noktaları

   Kuluçka makinesi kullanıp tam bir başarı yakalamak ev tipi kuluçka makinelerinde çok zor. Hele el yapımı makinelerde felaketler çok daha fazla görülür. Tecrübe büyük önem taşır. Makine en kıralından bile olsa tecrübesiz kişiler sağdan soldan duyduklarından etkilenerek yanlış müdehalelerde bulunur ve zarara sebep olurlar.
Döllü yumurta her şey değil. Kuluçkanın son gününe kadar embriyo gelişiminin kusursuz olması da her şey değil. Esas önemli olan şey civcivlerin sağ salim ve tam zamanında yumurtalardan “çıkabilmeleri”dir.
Dikkat: Aşağıdaki bilgiler hayati önem taşıyan püf noktalarıdır. Kuluçka makinesi kullanımı hakkındaki esas yazım şudur:

Kuluçka Makinelerinde Olmazsa Olmaz Beş Unsur

Temizlik – Sıcaklık – Nem – Havalandırma – Çevirme
Bunlardan birinde en küçük bir kusur büyük zararlara yol açar.
Temizlik: Makine her kullanımdan önce ve sonra iyice temizlenmeli, sterilizasyonu yapılmalı.
Makinenin bulundurulacağı ortam: Hava cereyanından ve direkt güneşten korunan, aynı zamanda çok temiz havalı bir ortamda bulunmalı. Makinenın çok yakınında soba, kalorifer, klima gibi ısıtıcılar soğutucular olmamalı.
Sıcaklık: Tavuk, ördek, hindi vb. kümes hayvanlarının yumurtaları için kuluçkada gereken ısı ve nem türden türe değişen çok küçük farklılıklar taşır. Fakat, doğal kuluçkada sorun çıkmadığı gibi, aşağıdaki ölçülerin mükemmel tutturulduğu kuluçka makinelerinde de pek bir şey fark etmez.
Yumurtaları çevirmek: Yukarıda linkini verdiğim yazımda çevirmenin nasıl yapılması gerektiğini anlatmıştım. Burada ele almıyorum. Diğer önemli meselelerin püf noktaları için aşağı kısmı okumaya devam edin.

Kuluçka makinesi ayarlarında mükemmel ortalamalar

Kuluçka makinesi bir gün önce çalıştırılmalı ve aşağıdaki oranlar tutturulmadan yumurtalar koyulmamalı.
Isı: 37,2° C – 37,8° C dereceler dolaylarında
Nem: % 60 – 65 (ıslak termometre 28,3° C – 31,1° C dereceler dolaylarında olmalı)
Oksijen: % 20 üzerinde
Karbondioksit: %0,5 altında
Havalandırma: Dakikada 365 cm³
Sıcaklık gereken düzeyde görünüyorken yumurtalar konulduktan sonra ısının bir iki derece düştüğü görülür.
  Sakın daha sıcak olsun diye ayar değiştirmeyin. En geç 48 saat içinde termometrelerdeki derecelerin düzeldiğini göreceksiniz. Çünkü ilkin yumurtalar yavaş yavaş ısınırken ortamın ısısını çektiği için, yumurtalar ısınana kadar termometreler düşük ısıyı gösterir bu normaldir. Sonraki günlerde cereyan kesilmelerinde fazla soğuyan yumurtalarda da aynı şey söz konusu olur.
Elektrik kesintisi veya arıza olursa? Elektrik kesildiğinde kapağı açmalısınız çünkü: 1- Yumurta kabukları nefes alır gibi dışarı zehirli gazlar verip temiz havayı çeker. Elektrik kesintisinde havalandırma tertibatı çalışmayacağı için içerde zararlı gazlar birikir ve yumurtaların içindeki emriyolar oksijensiz kalıp ölür. 2- İçerde nemli hava yoğunlaşıp yumurta kabuklarını ıslatır, bu da zararlı bakterilerin üremesine sebep olur.
Makine sıcaklık ayarlarında dengesizlikler ve kesintilerle ilgili ayrıntılı bilgi:
Havalandırma ve nemlendirme
  Kuluçka makinelerinde havalandırma sistemi şart. Olmazsa olmaz. Hava nemliliği sağlanmazsa havalandırma yumurtalarda fazlaca sıvı kaybına yol açar. Havalandırmayı iptal etseniz bu sefer hem içerde zehirli gazlar birikir embriyolar zehirlenir hem ısı ve nem dağılımı sağlıklı gerçekleşmez her şey alt üst olur. Havalandırmanın şiddeti ve nem oranı çok hassas ölçülerde devamlı sabit tutulmalıdır.
Nem azlığında sonuç: Makinada nem yetersiz olunca yumurtada sıvı kaybı normalin çok üstünde olur. Yumurtanın geniş ucundaki hava boşluğu fazla büyür. Civcivler böylece içerde sıkışır, yumurtadan çıkamazlar. Zaten sıvı eksikliği civcivlerde de olumsuz ve öldürücü etkisini göstermiştir.
Nem aşırılığında sonuç: Tam tersi aşırı nemlilik durumunda ise, o hava boşluğu çok küçük kalır. Civciv ilk hareketini sağlıklı yapamaz, zira normalde kafa ilk önce o hava boşluğunun zarını delip daha iyi hareket eder orada hava alır ve yumurtayı oradan deler. Yeterli boşluk yoksa içerde boğulur ölür.
Son üç günde nemlilik oranı % 65 – 70 dolaylarında tutulmalı.
Son üç günde % 65 – 70 nem oranı için ıslak termometre ortalama 31.6° C – 32,6° C dereceler aralığında bir rakamı gösteriyor olmalı. Yalnız ördek ve kaz yumurtalarında son üç günde nem oranı biraz daha yüksek olmalıdır. Aslında her tür için biraz daha yüksek olabilir ama nem oranı yükseldikçe havalandırma da arttırılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder