Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Haziran 2011 Çarşamba

Tavuk Horoz Gibi Ötüyor, Horoz Yumurtluyor...

   Kuşlarda yumurtalıklardan sadece soldaki aktiftir. Sol yumurtalığın hastalık, enfeksiyon vesaire sebeplerle zarar görmesi ve işlevini kaybetmesi sonucu sağ yumurtalık aktif olur. Fakat sağ yumurtalık aktif olunca yumurta üretmez, fazlaca testesteron hormonu salgılamaya başlar. Sonuçta testesteron yüzünden dişi kuşta erkek davranışları görülür. Tavuk horoz gibi ötebilir. Zamanla tüyleri, ayakları  ve ibik yapısı da değişerek o tavuk bir horoz görünümüne sahip olabilir. Tavuk bir daha yumurtlamaz. Çünkü yumurta üreten sol yumurtalık artık işlevsiz hale gelmiştir. Bu tip vakaların görülmesi ortalama onbinde birdir.
Bazı tavuklarda çok kısa dönemli testesteron salgısı olabilir. O zaman bir iki hafta horoz gibi öten tavuk daha sonra normal hale döner. Bu hal ille sağ yumurtalığın aktifleşmesiyle testesterondan kaynaklanır diye de bir şey yok. Benzer etki veren birtakım kimyasal maddeler yüzünden bünyede gerçekleşen hormonal denge düzensizliği geçici olarak öyle bir sonuç sağlamış olabilir.
    Sol yumurtalığın işlevini kaybetmesi genelde yaşlanan tavuk, tavus kuşu, ördeki gibi hayvanlarda görülüyor: Bunlar cinsiyet değiştirmiş gibi görünürler. Böyle bir dişi tavus kuşunun, tüy dökümünden sonra erkek tavus kuşu tüylerine aynen sahip olduğu görülmüş. Fakat bu tavus kuşu uzun süslü kuyruğunu hiçbir zaman yelpaze gibi açmamış, dişilere kur yapmamış.
 Horozların Yumurtlaması: Böylesi olaylar çok daha nadir görülür. Fakat gerçekte horozların yumurtlaması hiçbir şekilde mümkün değildir. O hayvan her ne kadar horoz özellikleri taşısa da genetik olarak gerçek bir tavuktur. Mesleyi yukardaki 1. madde ışığında “a” ve “b” şıklarında inceleyelim:
a) Bazen tavuklarda sol yumurtalık işlevini kaybetmese bile sağ yumurtalıkta testesteron salgısı olabilir, bu durumda tavuk hem yumurtlamaya devam eder hem de horoz gibi öter, zamanla horoz gibi görünüme sahip olabilir. Bu tip vakalarda, yetiştirdiği tavuklarını iyi tanımayan insanlar sonradan horoz görünümüne sahip olan tavuğun her zaman horoz olduğunu sanır ve yumurtladığını görünce “horoz yumurtluyor” diye etrafa yanlış bilgi yayar.
b) Gerçi böyle garip değişimler daha çok civcivlikte, hatta  emriyo iken başlar. Ama ne olursa olsun o hayvan horoz değildir, genetik olarak tavuktur.
Sonuç
  Yukardaki her iki kısmi cinsiyet değişimi veya farklılığı sadece tavuklarda olur. Horozlarda olmaz. Tavuk her ne kadar horoz gibi olsa da genetik olarak yine gerçek bir tavuktur. Mesele sadece hormonal faaliyetlerden ibarettir.        Ayrıca bu tavuklar horoz gibi çiftleşemez. Kendisini horoz sanan tavuk diğer tavuklarla çiftleşme eğilimi gösterse bile dölleme etkisi mümkün değildir.
   Ayrıca bu olaylara “cinsiyet değişttirme” denemez. Çünkü sadece hormonlarla ilgilidir, cinsel organların değişmesi ve çiftleşme, dölleme özelliği kazanması gerçekleşemez. Gerçek anlamda cinsiyet değiştirme bazı balıklarda ve sürüngenlerde görülebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder