Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

23 Haziran 2011 Perşembe

Saldıran horozlar ve evcilleşme meselesi

  Horozların insanlara saldırmaları normaldir. Kendi sahiplerine saldırmaları ise her cinste görünmez. Hobi amaçlı tavuk yetiştiriyorsanız sadece evcilleşebilen türleri tercih etmelisiniz.
Evcilleşme nedir? Evcil hayvan olarak hangi tavuk cinslerini tercih edelim?
1- Evcilleşme ötesi durum: Sıkı bir evcilleşme köpeklerde görülür. Hayvanın sahiplerini kendi türünden sanmasından başka bir şey değildir. Köpekler, sahiplerini kendi türünden beller ve duruma göre kendisini lider sayar veya lider kabul ettiği bir kişiye uyar. Benzer özellik kedilerde de var. Kedilerde sadece sürü psikolojisi yoktur, dolayısıyla liderlik ast üst hesaplarına girmezler. Sahiplerini, sahiplerinin muamelesine göre kabullenirler. Kediler ve köpekler sahiplerinin üzüntüsünü bile anlayacak derecede akıllıdır. Atlar da öyledir. Tavuklarda bu tür evcilleşmeler olmaz.

Saldırgan horoz nasıl ehlileştirilir?

Horoza kimin üstün olduğunu göstermeli ve kabul ettirmelisiniz. Hayvanların bir davranış biçimi öğrenmeleri bizden farksızdır; yani bilinçaltı ile ilgilidir bu da yavaş olur uzun zaman alır. Horoz her ne zaman size saldırsa yakalayın bebek gibi kucağınızda tutun. Bir elinizle gövdesini kavrarken diğer elinizle iki ayağını bitişik tutun. Bir müddet çevrede gezdirin. Sakinleşince bırakın. Her saldırdığında böyle yapmalısınız. Zamanla size karşı sözünün geçmediğini anlayarak size ilişmez.
2- Tavuklardaki evcilleşme: Köpeklerden kedilerden bir hayli farklı olarak, hayvan kendisini bir insan gurubuna dahil kabul eder ve o guruptakilere saygılı davranır. İyi bilinen iki örnek: Orpington ve Habeş. Hint tavukları da tam evcilleşebiliyor sahibine iyi alışıyor ama diğer tavuklarla hiç geçinemedikleri için asla evcil hayvan olarak tavsiye edilmezler.
Evcilleşebilen türlerin horozları kendi sahibine saldırmaz, bölgeyi korumak amacıyla yabancı kişilere saldırırlar veya hiçbir insana saldırmazlar.
Bu guruptakiler evcil hayvan olmaya, sahiplerine iyi alışmaya, arkadaş olmaya en uygun cislerdir: Hint, Habeş, Orpington, Turken ve birçok etlik tavuklar ve süs tavukları sayılabilir. Bunlar insan esaretinde kolayca gurk da olabiliyor.
3- Yalancı evcillik: Karın doyurma amaçlı olarak menfaatleri icabı sahiplerini tanırlar, kabul ederler, acıktıklarında ısrarla yiyecek isterler sahiplerinin peşini bırakmazlar. Bu şekilde insana alışmalarının “evcil hayvan hobisi” yönünden evcilleşmeyle hiçbir ilgisi yoktur. Bunlar insan esaretini kabullenebiliyor ama sorunlu olurlar. O sorunlar: 1- Yumurtadan kesilemeyip çok güç kaybetmeleri, dolayısıyla çok iyi beslenmeleri gerektiğidir. 2- Gurk olmazlar, ancak yumurtalarını sahiplerinden gizli bir köşede birktirebilirlerse gurk olabiliyorlar.
Horozları genelde sahiplerine saldırır. Bu cinslerin horozlarından sahiplerine saldırmayanları çok az görülür. Ligorinler daha uyumlu olabiliyor.
Her zaman her konuda istisnalar olabilir. Yukarda yazdıklarım “genelde” doğrudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder