Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Haziran 2011 Çarşamba

Köy Tavuğu

   Kırsal kesimde, köylerde doğal ortamda yetiştirilen her tavuğa halk arasında köy tavuğu denir. Bu bağlamda köy tavuğu yetiştiriciliği terimi ayrıca ortaya çıkmıştır. Bu yazımın konusu onlardan farklıdır.
Bir Tavuk Türü Olarak Köy Tavuğu
   Köylerde beslenen her tavuk köy tavuğu değildir. Anadolu’da yüzlerce yıldır köylerde cinslerine dikkat edilmeden karışık yetiştirilen tavuklardan özel bir tür oluşmuştur. Bunlara köy tavuğu denir. Çeşitli renklerde olurlar. Çillileri, beneklileri de vardır.
En Önemli Ayırt edici vasıfları ibiklerinin çok kısa olması, pek iri yapılı olmamaları ve gurk olmaya yüksek eğilimleri yüzünden sık sık yumurtadan kesilip kuluçkaya yatmalarıdır.
    Doğal arazilerde açıkta yetiştirilmeye uygunlukta dünyada eşine az rastlanır kalitede özellikleri vardır. Soğuğa dayanıklılıkları çok iyidir. Ağaçların tepesine çıkacak kadar uçma kabiliyetlerine sahiptirler.
Köy tavukları hem eti hem yumurtaları için yetiştirilir. Etlilik oranı etlik tavuklar gibi fazla olmasa da lezzeti çok iyi kalitededir. Yumurta verimi çok fazla yüksek olmadığı için ve çabuk büyümeye uygun olmadıkları için endüstriyel alanda tercih edilmez, tamamen halk tavuğudur.
köy tavuğu cinsiAnadolu’da yüzyıllar boyunca çeşitli tavuk türlerinin karışık yetiştirilmeleriyle zamanla kendiliğinden ortaya çıkmış özel bir tür olan “köy tavuğu”nun en temel özellikleri nedir buna göre standartlar oluşturulmalı ve bu tür korunmalıdır. Çünkü bazı yörelerdeki köy tavukları şimdi piyasada artan diğer türlerle karıştığı için kendilerine has niteliklerini yavaş yavaş kaybediyorlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder