Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

14 Haziran 2011 Salı

Indian Game

Cornish Game de denir. Bu türün ortaya çıkması hakkında bilgiler:
İngiliz dövüş horozu meraklıları 1760 yıllarında Reza Asil tavuklarını, 1830′larda ise büyük Asil türlerinden Malay tavuklarını İngiltere’ye getirdiler. Bunlar bildiğimiz safkan Hint tavukları. Daha önce ise yüzyıllardır güneydoğu asya kökenli dövüş horozlarına sahip idiler.
1850′lerde horoz dövüşü yasaklanmadan önce, İngiltere’nin en güneybatı bölgesi olan Cornwall’da bambaşka bir dövüş horozu türü elde etmek amacıyla “Old English Game” tavukları ile yeni iki safkan (Kırmızı Reza Asil ve Malay) türlerini defalarca çapraz melezleştirmelere tabi tuttular ve 1840′larda Sir Walter Raliegh Gilbert tarafından üretilmiş yeni türe “Indian Game” dediler. Bu yeni tür Cornwall yöresine ait olduğu için, Cornwall’a mensup anlamında “Cornish” adı ile de anılır oldu. 1889′da bu tavuk türü için dernek kuruldu. Bazı kaynaklarda bu türün dövüş için değil, o zamanın kralı için özel bir etlik tavuk cinsi oluşturmak amacıyla türetildiği iddia ediliyor.
Indian Game’in tam Türkçesi “Hint Tavuğu” demektir. Bizdeki Hint tavukları gibi safkan değildir; “İngilizlere özgü Hint Tavuğu”dur. Herhalde İngilizler sahip oldukları eski ve yeni bütün Hint kökenli tavukların karışımı bir tür olduğundan dolayı bu son melez türe “Indian Game” yani Hint Tavuğu demiş olabilirler.
“Indian” ingilizcede Hintli, Hint ve Hindistan’a mensup anlamlarına geliyor.
“Game” yenilmesi için avlanılan / tam evcilleştirilmesine gerek olmadan beslenebilen tavuk, hindi, ördek, sülün gibi kuş türlerine ve bilhassa av kuşlarına denir. “Spor aktiviteleri” ve ayrıca “oyun” anlamlarına da gelir.
Indian Game orijinal türü günümüzde çok azalmış olup yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Zamanla bunların pekçoğu özel et tavuğu elde etmek amacıyla başka türlerle melezleştirilmişlerdir.
O zamanlar İngilizlerin Asil dedikler cinsin ise aslında Reza Asil cinsi olduğu yönündeki günümüz uzmanlarının iddiasını aşağıdaki antika değeri olan fotoğraflar doğruluyor (Fotoğrafların orijinalleri büyük olup para ile satılır. Web’de tanıtım için küçükleri gösterilmiş).
Soldakiler Reza Asil, sağdakiler Malay.
ingilizlerin hint tavukları
Bu iki türü ve “Old English” türlerini çiftleştirerek daha iyi dövüş horozları elde etmek istemişler.
İngiliz icadı Hint tavuğu türünü biraz inceleyelim:
1800′lü yılların ortalarına doğru Indian game adı verilen ve aynı zamanda Cornish Game de denen tür ortaya çıkmış.
Reza Asil esas Asil cinsine göre biraz ufak tefek, Malay ise daha büyük ve bunlara ilaveten İngilizlerin artık millîleşmiş olan “Old English Game” türleri özel çalışmalarla titizlikle melezleştiriliyor… Ve elde edilen tavuklardan birkaçı şu tipler:
eski etliklerden jübile
Üsttekilere “Jubilee” denmektedir.
ingilizlerin ilk etlik tavukları
İngilizlerin orijinal “Indian Game” (Hint) tavuklarının günümüzde sayıları çok az olsa da başlıca “Cornish Game” ve “Jubilee Cornish Game” olmak üzere iki türü mevcuttur. Aşağıda görüyorsunuz.
Cornish Game, bir adı da Indian Game'dir.
Indian Game (Cornish Game) tavuk ve horoz
* * * * *
indian game jübile
Jubilee Indian Game (Cornish Jubilee Game) tavuk ve horoz.
Jubilee Indian Game – Niçin bu ismi almış, hikâyesi: Bir genetik bilimcisi olan “Henry Hunt of Gloucestershire” Kraliçe Viktoria’nın 60. kraliçelik yıldönümü anısına bu cins tavuğu üretmiş. Kraliyet ailesinde 60. kral veya kraliçelik yıldönümüne “Diamond Jubilee” deniyormuş.
Dünyada hemen her konuda öncü olan bir milletin böyle özelliklerini görmek şaşırtıcı olmuyor. Yüz yıl önce bile, sadece bir çiçeğin meraklılarının dahi bir araya gelerek dernekler kurdukları bir toplum yapısı, derin bilgi ve araştırma kültürü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder