Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

20 Haziran 2011 Pazartesi

Tavuklar yumurtlayınca niçin gıdaklar

 Öncelikle bunun gayet doğal olduğunu bilmelisiniz. Yumurtlamış bir tavuk “gıt gıt gıt gıt gıt-gıdak” diye bağırmaya başlar, diğerleri de ona eşlik eder ve hep bir ağızdan bağırmaya başlarlar.
Geniş arazisi olan çiftliklerde tavukların doğal ortamda tamamen serbest bırakılarak yetiştirildiği yerlerde görülmüştür ki:
   Kendi seçtiği gizli yerde yumurtalarını biriktiren bir tavuk, yumurtasını yumurtladıktan sonra oradan uzaklaşır, başka yerde gıdaklamaya başlar. Bunun sebebinin düşmanları yanıltmak olduğu düşünülüyor. Siz de dikkat ederseniz tavuğunuz folluktan uzaklaştıktan sonra gıdaklamaya başladığını görürsünüz.
  Yumurtladıktan sonra yüksek sesle gıdaklamanın yumurta şarkısı olduğunu, yumurtlayan tavuğun gururla ilan etme biçimi olduğunu iddia edenler de var.
   Anadolu’dan bir deyimimiz yukardaki iddia ile benzerlik gösteriyor:
“Bir tavuk 20 kuruşluk bir yumurta yaptı diye övünür dünyayı ayağa kaldırır. Bir inek bin liralık bir buzağı doğurur kimseye duyurmaz.”
   Sebebi hayati endişeler olabilir. Çünkü yumurtalar tavuklar için çok değerlidir. Nesillerini devam ettirmenin tek yoludur. Hint türleri dışında tavuklar genelde küçük guruplar halinde yaşayan, sosyal hayatları olan hayvanlardır. Birbirlerini tehlikelerden uyarmak gibi özellikleri vardır.
  Belki de tavukların zikridir, duasıdır bilemiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder