Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

13 Haziran 2011 Pazartesi

TAVUKLARDA ENFEKSİYÖZ BRONŞİTİS HASTALIĞI

     Enfeksiyöz Bronşitis hastalığı genç kanatlılarda solunum sistemi ve böbreklerde bozukluklar yapan ve 18-36 saatte bütün sürüye yayılabilen çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Yumurtlama dönemindeki tavuklarda yumurta verimde ani düşmeler görülür, bazen yumurta verimi sıfıra düşebilir ve daha sonra verim hiçbir zaman normal seviyesine yükselmez. Ayrıca yumurta kabuk kalitesinde bozulmalar, kahverengi yumurtalarda renk açılması, kabuksuz yumurta yumurtlama,kuluçkalık yumurta ve civciv çıkış oranlarında düşmeler görülür.

  IB virusunun çok sayıda değişik serotipi mevcuttur. Hastalık hava ile sürü içerisinde bulaşabildiği gibi yine aynı yolla çiftlikler arasında da yayılması mümkün olmaktadır. Hastalık kanatlı hayvanlardan sadece tavuklarda görülmektedir.IB virus enfeksiyonu gençlerde bronşların bifurkasyon bölgesinde peynirimsi eksudat oluşumuna sebep olur ve bu da asfeksi'ye sebep olarak şiddetli solunum sistemi bozuklukları oluşturur. Ölüm oranında artmalar görülür.
Hastalığı takiben colibasillosis ve mycoplasma enfeksiyonları sıkça görülür. Yumurta periyodunda olan tavuklarda ise yumurta folliküllerinde ve yumurta kanalında bozukluklar şekillenir. Infeksiyöz bronşitis hastalığının tedavisi yoktur. Sekonder bakteriyal enfeksiyonlar antibiyotik tedavisi ile önlenebilir. Enfeksiyöz Bronşitis hastalığının kontrolünde canlı ve inaktif aşılar, usulüne uygun olarak uygulandıkları takdirde mükemmel olarak koruma sağlarlar.

3 yorum:

  1. Hint bülbül ümün tüyleri kabarıyor ve uçamıyor sakın oluyo hastalı nwdir ama her zaman deyil bu hastalık 1ayda bir oluyor hastalıne bilenler acil yarım

    YanıtlaSil
  2. 2 dişi 1erkek hint bülbülüm var ama yumurta yapmıyolar neden birisini napiyım cevap verin nolur

    YanıtlaSil